VERBORGEN MAGIE

Leven in een circus is reizen en entertainen, in kostuums en glitterpakken, met hoepels en trapezes, in een gemeenschap waar ook dieren tot de familie behoren. Maar wat achter de schermen gebeurt, of na het applaus, blijft meestal uit het zicht.

Met deze fotoreeks wil Sigrid Debusschere circusartiesten tonen in hun waardigheid. Ze reisde het land door en fotografeerde verschillende circusfamilies.

Om de blik op deze gemeenschappen te verruimen legt ze datgene vast wat geen deel uitmaakt van het spektakel, de momenten waarop de entertainers niet meer bekeken worden. Haar foto’s leggen hun sterk gevoel voor traditie bloot, tonen hun dagelijks leven, alsook de verhalen tussen de acts.

Licht en schaduw zijn dramaturgische elementen uit het circus waar Sigrid Debusschere als fotograaf dankbaar gebruik van maakt. Zoals de arena de plaats afbakent waarbinnen circusacts vorm krijgen, gebruikt ze haar kadrage om iets in scène te zetten. Op die manier zet ze ook de personages in relatie tot hun omgeving en elkaar. Elke foto vertelt zo een eigen verhaal. Samen lezen ze als een boek, waarbij ook de ruimte tussen twee foto’s door de kijker ingevuld kan worden. Personages worden personen, echte mensen.

Foto’s uit deze reeks werden in 2019:
getoond in de expo ‘Out of Office’ / Breedbeeld – Antwerpen (B)
getoond in de expo ‘Women Street Photographers’ – New York City (VS)
bekroond met de eerste prijs ‘Maastricht Photo Festival’ – Maastricht (NL)

Sigrid Debusschere

MEER TENTOONSTELLINGEN