PURE ADRENALINE

VANAF 4 MEI 2020

Pure adrenaline, dat is wat Geert Matton de afgelopen vijf jaar vastlegde op de hippodromen van België. Op events zoals Waregem Koerse. De energie spat uit de beelden, nochtans staat de tijd compleet stil. Het is een momentopname, een fractie van een seconde. Juist die ‘split second’ die het moment vat. Een fractie en het moment is weg. De paarden ook, de volgende bocht in, de eindmeet over, op naar de stallen en zo weer huiswaarts. In die fractie van die seconde moest het gebeuren, juist op het moment dat ze passeren, dat ze één & al spanning, pure concentratie uitstralen. Die ruwe brok energie bevriezen in één beeld. Het moment dat ze zweven, dat ze los komen van de grond & in het beeld ook los komen uit de tijd. Ze worden uit de actie getild. Blijven hangen in het niets, blijven nazinderen op ons netvlies. Ons hart gaat even sneller slaan, we gaan mee in die actie, voelen die energie, ook al staat alles stil.

Pure adrenaline, dat is ook wat de fotograaf voelde bij het vastleggen van die beelden. Opperste concentratie legde hij aan de dag, om die momenten vast te kunnen leggen, juist omdat ze zo snel weg waren. In een oogwenk, maar toch vastgelegd met zijn camera. De actie bevriezen, maar toch lichtjes meebewegen met de camera, het onderwerp haarscherp vastleggen, maar de achtergrond van een lichte, aangename onscherpte voorzien. Thuis komen, de digitale donkere kamer in, om dat nog eens te gaan benadrukken, door een combinatie van twee beelden in één. Het zwart-wit duwt de achtergrond nog meer naar achteren & de kleur laat het onderwerp nog meer naar het voorplan komen. Verstilde actie & zachte beweging, scherpte & onscherpte, kleur & zwart-wit én dat allemaal in één beeld !

Of, zoals ze in de tentoonstelling hangen, een reeks beelden van de verschillende disciplines in de paardensport, genomen op verschillende hippodromen, vastgelegd tijdens verschillende races. Tijdens events, zoals Waregem Koerse, met 50.000 toeschouwers. Maar ook tijdens gewone races, met misschien maar 5 man langs de kant. Met oog voor de actie, voor de sport, voor het paard, maar ook voor de mens, de jockey of driver. En ook voor de toeschouwer. De toeschouwer in zijn wekelijkse plunje met zijn pintje. Of de VIP’s in vol ornaat, voorzien van opvallende hoofddeksels & glaasjes champagne.

Vooral aandacht voor het verhaal achter de foto. Die verhalen brachten hem tot bij de kwekers, bij de veearts die dopingcontrole deed, bij de keuring, die hengsten beoordeelde op hun potentieel om zich voort te planten. Dat bracht hem zelfs in een operatiezaal waar het hart van een sportpaard werd heropgestart, een unieke procedure van de Unief van Gent. En langs deze verhalen, deze beelden kan u nu wandelen. Er net zoals de fotograaf blijven bij stilstaan. Nogmaals op de pauzeknop van de tijd drukken om ze tot u te nemen. Om daarna nooit meer met dezelfde ogen te kijken naar de paardensport.

Geert Matton

MORE FROM THE AVADA COLLECTION