TARDITAS TEMPORIS

(2021-2022)

Tarditas Temporis is een zoektocht naar de visualisatie van tijd. Kan men tijd in een afbeelding vastleggen? Dat is de vraag die beeldend kunstenaar Axelle VM Philtjens aanzette tot een onderzoek naar tijd met als case de Antwerpse Sint-Michielsabdij. Deze werd gesticht in het jaar 1124 en stond 707 jaar lang op de Scheldekaaien voordat deze verwoest werd in 1831. De restanten hiervan werden in het najaar van 2021 terug opgegraven. Het werk vertelt het verhaal van de abdij, de omwonende  en de laatste dagen van Isabelle van Bourbon, de tweede vrouw van Karel de Stoute en moeder van Maria van Bourgondië. Zij werd ooit begraven in deze abdij met een praalgraf. Helaas is dit allemaal verloren gegaan aan tijd. Tarditas Temporis is een reconstructie van dit verloren verleden.

Aan de hand van een middeleeuws historisch verhaal onderzoekt Philtjens de relatie tussen tijd en beeld. Polaroids zijn een vluchtig media, gebruikt om een moment snel vast te leggen. Ze tracht met haar experimentele polaroids het vergaan van de Sint-Michielsabdij door de tijd weer te geven en zo tijd te vangen in een beeld. Het werk bestaat uit een totaal van 93 scans. De chemische processen die op deze werken zijn toegepast beelden het natuurlijk vergankelijkheid proces uit.

Tarditas Temporis is de visualisatie van een reis in de tijd in beeld.

Axelle VM Philtjens (°2000) is een Belgische beeldende kunstenares. Ze behaalde een academische bachelor en master in de Beeldende Kunsten Fotografie aan het Luca School of Arts in Genk, België.

Philtjens’ werk focust zich vooral rond antropologie, de menselijke psyché maar ook tijd en vergankelijkheid. Ze is geïntrigeerd door de vele aspecten van de mens en het geheugen maar ook het verloop en effect van tijd. Als beeldend kunstenaar bekijkt Axelle de wereld in verschillende lagen. Deze verkent ze graag in haar werk via bewerkingen op polaroids of prints.

Het grote deel van haar werk is experimenteel. Sommige werken hebben een basis in het metafysische, anderen in de menswetenschap. Vaak wordt er ook een onderzoekend standpunt ingenomen in haar werken.

0470 82 52 74

ax.vm@outlook.com

Instagram: photaxgraphy

https://axvm15.wixsite.com/axellevmphiltjens

MEER TENTOONSTELLINGEN